Zimbabwe International Book Fair eert nationale schrijvers

juli 2004 -

Harare vormt vanaf eind juli het decor van de Zimbabwe International Book Fair (ZIBF). Het boekenevenement, dat voor 2004 als thema Voices: Dialogue Across Nations heeft, is uitgegroeid tot het belangrijkste platform voor Afrikaanse literatuur.

Grootheden uit de Zimbabwaanse literatuur, zoals Dambudzo Marechera en Yvonne Vera, wisten hun weg te vinden naar het internationale schrijverscircuit, maar zijn thuis nooit echt gehonoreerd. De 21ste editie van de ZIBF brengt daar verandering in. Hoogtepunt van de jaarlijkse boekenmarkt is de bekendmaking van de 75 beste Zimbabwaanse boeken ooit, op 3 augustus.

Daarmee wordt eveneens het startschot gegeven van de eigenlijke boekenmarkt in het stadspark Harare Gardens. Vooraf bespreekt men tijdens een driedaagse conferentie, die op 31 juli begint, actuele kwesties in de Afrikaanse boekenwereld. Het sluitstuk vormt het literaire café, op 7 augustus, waar schrijvers en dichters hun werk voordragen en bediscussiëren.

Opmerkelijk is dat de ZIBF ondanks de precaire situatie in Zimbabwe nog elk jaar in omvang groeit. Dit jaar zijn er 287 stands van uitgevers uit Groot-Brittannië, de VS, India, Nepal, het Caribisch gebied en de meeste Afrikaanse landen. Vorig jaar waren dat er nog geen tweehonderd; in 2002 zeventig. Toch heeft de crisis ook in de Zimbabwaanse boekenwereld toegeslagen. 'Door de inflatie van 500 procent kunnen de meeste mensen het zich niet meer veroorloven om boeken te kopen', zegt directeur Samuel Matsangaise. 'Ze proberen te overleven. De boekensector vecht echter hard terug en toont een enorme weerstand tegen de moeilijkheden.'

Met miniboekenmarkten in Bulawayo, Mutare en andere steden in Zimbabwe probeert de ZIBF ook de rest van het land te bereiken. 'Mensen buiten Harare kunnen anders nauwelijks aan boeken komen', zegt Samuel Matsangaise. 'Door de boekenmarkten realiseren zij zich steeds weer dat boeken heel waardevol zijn. Dat besef willen we levend houden.'

Het ZIBF wordt ondersteund door Hivos.